İLLÜSTRASYON NEDİR? NASIL YAPILIR?


Hoşgeldiniz!



Bugün ele aldığım konu ''İllüstrasyon''. Fransızca kökenli bir kelime olup, resim sanatının abartılması ve hayal ürünü olarak kurgulanmasıdır. Peki bu illüstrasyon sanatı nedir ve nasıl yapılır? Sanatçının eli yerine dijital ortamda yazılım araçları kullanarak yaptıkları grafik çizimlerdir. Sanatçılar genellikle Stylus ve diğer çizim araçlarını kullanabilecekleri tabletlere veya Adobe Photoshop,Adobe Illustrator, The GIMP, Inkscape programlarının olduğu bilgisayarlara yönelirler. Genellikle reklam, eğitim ve fantastik anlatımlara destek olarak çizilir veya bizzat kendisi sanatsal çalışma olarak tasarlanır.



Geleneksel çizim ve boyama malzemelerinin yanı sıra, fotoğraf, kolaj ve bilgisayar tekniklerinden de yararlanılmaktadır. 3 farklı kullanım alanı vardır: Reklam, yayın ve Bilimsel/Teknik İllüstrasyonlarıdır. 

Birçok dergi kapaklarının tasarımında, okuduğum kitap içeriklerinde, sanat sergilerinde ve sosyal medyada da gördüğüm eserler çok ilgimi çekiyordu. Dünyada ve ülkemizde yakın olarak çalışmalarını takip ettiğim sanatçıları sizinle paylaşmak isterim.

Öncelikle bahsedeceğim isim Hülya Özdemir. Pinterest'te gezinirken rastlamıştım uzun süre önce kendisine. Çizdiği etkileyici ve renkli kadın illüstrasyonları çok ilgimi çekti. Ve kendisine neden ağırlıklı olarak kadın çiziyorsunuz diye sorulduğunda “Hala varoluş savaşı verdiği erkek egemen toplum düzeninde birey olduğu unutturulan; gelenek, ahlak ve aile üçgeninde sıkıştırılarak gitgide öz benliğinden kopuk, toplum normlarını sürdürmeye dayalı bir rolün içine hapsedilen kadının, çizimlerimde insani kimliğiniyeniden kazandığına inanıyorum.” diyor.







Bir diğer isim ise Aykut Aydoğdu. Kendisinin küçük yaşlardan itibaren ilgi duyduğu çizim merakı onu Güzel Sanatlar Fakültesine yönlendirmiş. Daha sonra Grafik Tasarım mezunu oluyor ve şuanda da freelance olarak Illüstratörlük yapıyor.






Dünyaca tanınan ve benim favori sanatçım Malika Favre! Kendine has ve cesur tarzıyla minimalist tasarımlar çiziyor. Tasarımlarını Op Art ve Pop Artın bir sentezi olarak değerlendiriyor. Vanity Fair ve New Yorker gibi dergilerin editoryal içeriklerinde de tasarımlarına rastlıyoruz.

Sephora, Dolce&Gabbana, Lay's gibi dünyaca ünlü markaların reklam kampanyalarını çiziyor. Hatta Birleşik Krallığın en çok satan grafik sanatçılarından biri olduğunu biliyor muydunuz? 







Ve son olarak modayla iç içe olan biri olarak Moda dünyasına ilham veren illüsratörlere örnek vermeden yazımı sonlandırmam mümkün değil. Ünlü marka ve dergilere yaptıkları çizimlerle isimlerini sosyal medyada sıkça görüyoruz. 

(Helen Downie)

(Gill Button)

(Blair Breitenstein)

(Megan Hess)


Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim :)




























Yorumlar

Popüler Yayınlar

KARDASHIAN AİLESİ NASIL BU KADAR ZENGİN VE ÜNLÜ OLDU?

10 FAVORİ OJEM (SONBAHAR-KIŞ)

BURSA'DA GİDİLECEK 10 MEKAN

İLK BLOG YAZIM! NASIL KARAR VERDİM?