ELON MUSK

 Herkese merhaba :)

 Açıkçası son birkaç senedir ismini herkesin duyduğu özellikle dünyayı değiştirme odaklı ve yüzyıllar geçse de ismi anılacak olan Elon Musk'ı size tanıtmak için ekran başına oturdum. Onun hakkında fazlasıyla araştırma yapmıştım ve ilginç bir hayat hikayesi, ilginç bir hayal gücüyle insanlık için bir şeyler yapmaya başladığını öğrendikten sonra merağım daha çok artmıştı. Peki kim bu Elon Musk?

                                           

 Kendisi 1971 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti'nde dünyaya geliyor. Annesi Kanadalı bir model, babası Afrikalı olan Musk bu dönemin en popüler mühendis ve girişimcilerinden biri. 16 yaşına kadar Güney Afrika da yaşayan Musk zorunlu askeri görevini yapmamak için: ''
Askerlik yapmakla ilgili bir sorunum yok, ancak Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi." diye düşünüyor ve babasından boşanıp Kanada'ya dönen annesinin yanına taşınıyor. Bu süre zarfında tabii ki yazılım programlayıp kodlamayı öğreniyor, bundan para kazanmaya başlıyor. Fakat ABD'yi her şeyin yapılması mümkün olan bir yer olarak gördüğü için oraya taşınıyor, Pennsylvania Üniversitesi'nde işletme ve fizik okuyor. 
                                                


 Hayatında en çok etkilendiği kişiler: Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs, Walt Disney gibi yenilikçi isimlerdi. Kendi ilerlemek istediği 3 alan vardı; Uzay, internet ve temiz enerji.

 İlk projesi Zip2 'yu erkek kardeşi ile birlikte 28.000 dolara babalarından aldıkları para ile gerçekleştiriyorlar. Projenin amacı gazeteler için internet üzerinden ulaşım sağlayabilecek bir şehir rehber sitesi kurmaktı. Kısa süre sonra iyi kârla bu işi satıyorlar.
 
 Hemen sonrasında kazandığı para ile Paypal ve X.com geliyor. 'X.com'u bu finansman ile kuruyor; çevrimiçi finansman ve ödeme servisi. Daha sonra birkaç şirket eklenerek büyüyor ve PayPal'ı satın alıyorlar. PayPal, Ekim 2002'de eBay tarafından 1.5 milyar dolara satın alınıyor. 

 Kazandığı kendi sermayesi ile hayallerine çok yaklaşan Musk, uzaya olan ilgisi sebebiyle minimum zararla uzaya gönderebileceği roket satın almak için araştırmalara giriyor. İlk önce Rusya'ya gidiyor ve fiyat alıyor daha sonra bütçesini aştığı için ABD'ye geri dönüyor NASA ile görüşüyor. Daha sonrasında uzaya roket gönderme girişiminde bulunan ilk özel ticari şirket olarak kayıtlara geçmiş oluyor. Uzaya olan ilgisi ise insanlığın ufkunu genişletme isteği ve Dünya dışında bir gezegende yaşanabileceğini hayal etmesidir. SpaceX'i kurduktan sonra ilk 2 roket atışı başarısız sonuçlanıyor ve zarar ediyor. Ama ikinci atışında bir önceki atıştan daha iyi bir yol aldıklarını ve neyi yapmamaları gerektiğini öğrendiklerini düşünüyor. Nihai hedefi ise Mars’ı keşfedip oraya bir koloni kurmak.

                                         
 
                        


 Elektrikli araçlara olan merağı, özellikle yaptığı bağışlar ve kurduğu vakıf doğaya zarar vermeyecek olan keşifler üzerine olduğu için Tesla Motors'u kurup ilk spor aracı üretiyor. 31 ülkede 2500’den fazla satan bu araç ile Musk aslında hayalinin önümüzdeki 15 sene içerisinde dünyada üretilen otomotivlerin yarısının elektrikli olması olduğunu söylüyor.

                                              
 
 E tabiki bir doğa aşığı girişimcinin kurduğu şirketler bu kadarla sınırlı kalmıyor. 2012 yılında ABD'nin en büyük güneş enerjisini sağl
ayan SolarCity'i kuruyor. Böylece Tesla Motors'un araçlarının şarjı içinde elektrik şebekelerinden yükü alıp güneş panellerine bağlamak için iş birliği yaptı.
 



 6 erkek çocuğuna sahip olan Musk, çapkınlıklarıylada dünya basının ilgisini çekiyor. Şuan da 20 milyar dolar üzerinde servete sahip olan tutumlu olmasıyla da biliniyor. 

 Küçük not: Musk aynı zamanda Türkiye'ye olan ziyaretinde Atatürk'e olan hayranlığını sosyal medya paylaşımlarında dile getirmiş ve Anıtkabir'i ziyaret etmiştir. Gönlümüzü fethettin reis.

 




 

 Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim :)




 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

KARDASHIAN AİLESİ NASIL BU KADAR ZENGİN VE ÜNLÜ OLDU?

10 FAVORİ OJEM (SONBAHAR-KIŞ)

BURSA'DA GİDİLECEK 10 MEKAN

İLK BLOG YAZIM! NASIL KARAR VERDİM?